Upplands-Bro Kommunfastigheter sparar energi med ny belysning

Upplands-Bro kommun har som mål att sänka energiförbrukningen i kommunen med cirka 5 procent årligen. För att lyckas med detta genomför man bland annat en rad förbättringsåtgärder i sina fastigheter. I skolor och förskolor byts, sedan en tid tillbaka, belysningen ut till LED från Cebe Belysning.

Systerbolagen AB Upplands-Brohus och Upplands-Bro Kommunfastigheter AB ingår i en av Upplands-Bro kommun helägd koncern. Tillsammans äger bolagen fastigheter med mer än 250 000 kvm. Det är allmännyttiga bostäder, kommunala verksamhetslokaler så som skolor, förskolor och särskilda boenden samt kommersiella lokaler i och omkring Kungsängen och Bro. Hans-Erik Nilsson är arbetsledare på Upplands-Brohus och ansvarar och driver energibesparing och utveckling av elsidan i kommunens cirka 30-talet, skolor och förskolor.

– De senaste fem åren har vi satsat mycket på underhåll och energieffektivisering av våra skolor och förskolor. Vi har i uppdrag att rusta upp skolor och förskolor för cirka 27 miljoner kronor om året vilket är cirka 270 kronor per kvadratmeter. En viktig del är att minska elförbrukningen. Vi har därför tagit fram en standard där vi byter ut belysning till LED, byter ventilationssystem och går över till fjärrvärme eller bergvärme. Under varje sommarlov renoverar vi en eller flera skolor i kommunen, säger Hans-Erik Nilsson.

Kund: Upplands-Bro Kommunfastigheter, Upplands-Brohus
Installatör: Gullikssons El

Belysningsarmaturer

  • DiLED – Klassrum
  • Facit – Tavelbelysning
  • Smart Opal – Korridorer och allmänna utrymmen
  • Smart Helios – Toaletter
  • Ice44 Sensor – Teknikrum och duschrum
Share This