Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/wp-cache-projectac703c427dddea6b458bf6958e468a40.php) is not within the allowed path(s): (/storage/content/72/107472/info.cebebelysning.se/:/storage/configuration/wrappers/72/107472/info.cebebelysning.se/:/tmp/) in /storage/content/72/107472/info.cebebelysning.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 70 Moderna armaturer sparar energi i Vibackeskolan | Cebe Belysning
Välj en sida

Moderna armaturer sparar energi i Vibackeskolan

 

Sundsvalls kommun arbetar sedan 2011 med en omfattande handlingsplan för att minska energiförbrukningen i sina fastigheter. Målet är att till år 2020 ha minskat energianvändandet i kommunens byggnader med 20 procent. En av byggnaderna som nyligen genomgått en modernisering är Vibackeskolan på Alnön som bland annat utrustats med ny belysning. Bara genom att ha närvarosensorer och DALI-styrning minskas energiförbrukningen med mellan 20–30 procent.I Sundsvalls kommuns åtagande ingår förutom den nya belysningen, även bland annat att modernisera ventilationssystem, radiatorer och utomhusbelysning.

– Många av kommunens fastigheter är eftersatta vad gäller de tekniska installationerna, säger Andreas Jason, projektledare vid installatören Jason Montage AB. Byggnaderna är från 70- och 80-talet och mycket har hänt sedan dess. Det ska bli mycket intressant att se hur stor effekt ingreppen har gett.

Nya armaturer

Vibackeskolan på Alnö är en av de kommunala byggnader som nyligen genomgått en energieffektivisering. Hela skolan har bland annat utrustats med nya armaturer. I klassrummen har Elektroskandias klassrumspaket Tefem installerats. Lysrörsarmaturerna släcker ner när ingen vistas i klassrummet och är utrustade med iDim sensorboxar med olika scenarier beroende på ljusinsläpp.

– Är det soligt ute går belysningen ner men ser ändå till att arbetsmiljön i klassrummet fortsatt håller den önskade nivån, säger Andreas Jason.

Intelligent styrning

I idrottshallen vid skolan har Elektroskandias lysrörsarmatur Arena 2000 installerats och omklädningsrummen har utrustats med ny LED-belysning. Också här är belysningen närvaroaktiverad och utrustad med KNX-styrning för olika scenarier.
– Sporthallen utnyttjas inte till mer än 70 procent av kapaciteten, så bara genom en intelligent styrning blir det en stor energibesparing också där, säger Andreas Jason.
– En annan vinst med att inte låta belysningen stå på hela dagarna är att de håller längre, säger Johan Öhrn, utesäljare vid Elektroskandia. Vaktmästarna behöver inte komma och byta lysrör hela tiden.

Pressad tidsplan

Arbetena i Vibackeskolan inleddes i samband med att eleverna gick på sommarlov i juni och avslutades innan nästa läsår startade i mitten av augusti.
– Det var en pressad tidsplan och logistikmässigt var det en utmaning att få fram alla armaturer på 5–6 veckor. Men samarbetet med alla inblandade i projektet har fungerat jättebra och vi har haft bra avropsplaner för vilka produkter som behövdes till vilken tid, säger Johan Öhrn.
– Det är A och O att allting kommer i tid när schemat är så snävt, säger Andreas Jason. Det har funkat mycket bra på det stora hela.
Andreas Jason lyfter också fram installatörernas insats under moderniseringen.
– De gjorde ett fantastiskt jobb. Vi hade en underbar sommar här i Sundsvall, men eftersom även ventilationen byttes ut i byggnaden var det ofta som att arbeta i en bastu. Men alla knöt verkligen näven och hann klart med arbetena i tid till dess att barnen kom tillbaka efter lovet.
– Det har varit en inkörningsperiod för lärarna och de andra brukarna att lära sig den nya tekniken, men det har fungerat bra och tagits emot väl. Belysningen är efter energieffektiviseringen minst lika bra som tidigare eller bättre, säger Andreas Jason.

Fortsatt effektivisering och modernisering

Målen för energieffektivisering inom Sundsvalls kommun är att minska energianvändningen med 20 % till 2020 jämfört med basåret 2009. Det ger en energianvändning för kommunkoncernen för de verksamheter strategin omfattar på 188 800 MWh till 2020, jämfört med 236 000 MWh 2009.
Sundsvalls kommun fortsätter undan för undan att gå igenom sitt fastighetsbestånd och Elektroskandia räknar redan nu på liknande uppdrag i andra skolor och idrottsanläggningar.

– Vi arbetar nu med att se över vad vi kan hitta för lösningar för ett antal fastigheter. Bland annat ska ishockeyhallens belysning bytas ut, berättar Johan Öhrn.
Med en flexibel styrning av belysningen i exempelvis en ishockeyhall blir inte bara energiförbrukningen mindre. Ljuset blir en del av arena-upplevelsen vid exempelvis spelarentréer, konserter och mässor.

– Möjligheten att bygga scenarion för ljussättningen gör att arenan blir mer 2000-tal, säger Andreas Jason.

Text: Otto Marand

Färdigheter

Upplagt på

september 5, 2016

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Share This