Välj en sida

I DALAB:s nya lokaler i Borlänge ville man ha ett bra och ergonomiskt ljus samtidigt som belysningen även skulle fungera som ett trevligt designelement. Med hjälp av olika Cebe-armaturer tog Elektroskandia fram en belysning som sticker ut från mängden.

DALAB, som ingår i Instalco, arbetar med Ventilation, El och VS. Företaget har cirka 90 anställda och kontor i Gävle och Borlänge. VD för DALAB Sverige är Henrik Ekgren.

– Vi flyttar nu vårt huvudkontor från Mockfjärd till Borlänge. Flytten innebär att vi dels kan effektivisera verksamheten dels får större möjlighet att rekrytera ny personal, och det behövs då verksamheten expanderar, berättar Henrik Ekgren och fortsätter:

– En av våra framgångsfaktorer är att vi jobbar multidisciplinärt, det vill säga både med ventilation, el och VS. Allt fler kunder vill ha den lösningen då det innebär vi tar ett totalansvar och man undviker att något ”hamnar mellan stolarna”, vilket alltför lätt händer då flera företag är inblandade.

Om- och tillbyggnad

Efter semestern 2018 påbörjades om- och tillbyggnaden av fastigheten i Borlänge. Den befintliga fastigheten är 450 kvadratmeter och på den har man byggt på ytterligare en våning. Förutom DALAB kommer även deras samarbetspartner VVS Installatör att vara stationerade i de nya lokalerna.

– När det gällde belysning till de nya lokalerna, så var vår målsättning att det inte skulle se ut som på många andra kontor med mycket LED-plattor i taket. Vi ville att det ska hända något och att belysningen ska ”sticka ut”. I och med att vi arbetar med installation av belysning så är det ju en fördel om vi kan visa våra kunder vad som är möjligt att göra för att få det ”lilla extra” utan att det kostar väldigt mycket pengar, säger Mikael Lindqvist, avdelningschef El på DALAB.

Olika förslag

Per Berglund, projektingenjör på DALAB pratade med flera belysningsleverantörer och tog in förslag samt offerter. Från Elektroskandia åkte belysningssäljaren Erik Svedberg, utesäljaren Dennis Eriksson och Caroline Caesar, produktansvarig för belysning, till DALAB och gick igenom deras önskemål och krav.

– Efter att ha gått igenom förslagen från de olika leverantörerna beslöt vi oss för att gå vidare med Elektroskandia. Jag har arbetat med Caroline Caesar i flera projekt tidigare bland annat när det gällde belysningen till deras nya logistikcenter i Örebro, som jag jobbade med när jag var på Midroc Electro. Hon och jag har bra kontakt, kan lätt bolla idéer och hitta nya lösningar. Vi gick igenom lite olika förslag och vinklingar innan vi hittade rätt lösning för oss, säger Per Berglund.

En utmaning

– Jag gillar ju symmetri så för mig var det en utmaning att projektera en lösning där armaturerna inte fick vara symmetriskt placerade samtidigt som vi skulle få till en jämn belysning. Men det var verkligen kul och spännande att ta sig an projektet, säger Caroline Caesar och fortsätter:

– En av de Cebe-armatur som vi använt oss en hel del av hos DALAB är Cylli. I korridorerna har vi blandat de bägge storlekarna 360 och 560 samt placerat ut dem osymmetriskt i taket. I lounge-delen har vi använt pendlade Cylli, som hängts på olika nivåer samt downlights för att belysa väggpartier. I två andra korridorer har vi istället använt oss av armaturen Stretto, som är infälld och blir till en lysande linje i taket. Även dessa armaturer är placerade osymmetriskt. I kontorsrummen har vi använt oss av armaturen Parentes, med inbyggd sensor

Caroline Caesar var sedan med vid installationen och stöttade vid finjusteringen av höjderna på de pendlade Cylli-armaturerna.
– Belysningen har blivit mycket effektfull och resultatet är faktiskt bättre än förväntat. Caroline och de övriga på Elektroskandia har gjort ett mycket bra jobb, vi har fått ett ergonomiskt ljus samtidigt som belysningen adderar till ett designelement i våra nya lokaler, säger Per Berglund.

 

Share This