Välj en sida

Vid återuppbyggnaden av Vattenfalls kundservicecentral i Umeå är det snäva tidsramar som gäller samtidigt som installationsarbetet är omfattande. För att spara tid och effektivisera arbetet har Umia låtit Elektroskandia förmontera snabbkopplingskablage på belysningsarmaturerna och projektpacka all materiel per våningsplan.

I början av januari 2017 uppstod en våldsam brand i huset i Umeå där Vattenfall har sin kundservicecentral. Skadorna blev omfattande och när återuppbyggnadsarbetet skulle ske rev man ut allt det gamla och behöll i stort sett bara stommen. Återuppbyggnaden av fastigheten i tre plan och med en bruttoyta på 4500 kvadratmeter startade i maj 2018. Peab Sverige är totalentreprenör och Umia ansvarar för installation av el, VS, ventilation och styr.

– Det var tätt hus i augusti och därefter kunde vi påbörja vårt arbete. Det är ett omfattande projekt och vi har totalt 12 montörer och fyra projektledare inblandade. Samtidigt är det mycket yta som ska vara klart på kort tid, då det är inflyttning redan 1 april 2019, säger Joakim Appelvik, verksamhetschef på Umia.

Bra kvalitet

Umia valde i det här projektet att samarbeta med Elektroskandia som materialleverantör, framför allt av belysning och centraler.

– Elektroskandia har bra kvalitet på sina armaturer och ett brett sortiment. Samtidigt erbjuder de olika typer av logistiktjänster vilket passade oss bra då det gällde att hitta lösningar för att kunna spara tid. Jag började därför diskutera med Elektroskandias utesäljare Jonas Åström om vilka lösningar de kunde föreslå, säger Joakim Appelvik.

– Vi har levererat projektpackat tidigare till Umias större projekt med mycket gott resultat. Vårt förslag för det här projektet var att vi skulle projektpacka per våningsplan och dessutom förmontera snabbkopplingskablage på belysningsarmaturerna. Det skulle ge dem bättre flyt och ekonomi i entreprenaden, säger Jonas Åström.

Stor mängd armaturer

Det är ett stort antal armaturer som skall installeras, totalt närmare 900 st av olika modeller. Störst antal är det av LED-plattan Cebe Plato Opal samt downlight Cebe DL150. Vid Elektroskandias logistikcenter i Örebro tog man sig an logistikuppdraget.

– Vi avemballerade armaturerna, monterade 5-poligt snabbkopplingskablage och projektpackade dem per våningsplan tillsammans med kompletteringsmateriel, såsom uttag och strömbrytare, säger Peter Samuelsson, gruppchef order & produktsupport Kundtjänst på Elektroskandia.

Smidig lösning

Elektroskandia har levererat det projektpackade materielen vid tre tillfällen, vartefter det varit dags för Umias montörer att ta sig an respektive våningsplan.

– Det är första gången jag provar projektpackning och förmontering av kablage. Vi är mycket nöjda med resultatet. Det är otroligt smidigt och det går lätt och snabbt för grabbarna att montera. Det är bara att plocka upp armaturen och ansluta snabbkopplingen. Enklare kan det inte bli. Det är en riktigt bra lösning och vi sparar mycket tid, vilket behövs då det är stora kontorslandskap och väldigt många armaturer. Men i och med den här logistiklösningen så ska vi klara tidsramarna, avslutar Joakim Appelvik.

Förmontage av armaturer – Fördelar

– Klart för installation, inget förarbete
– Alla armaturer är testade, färre reklamationer
– Bättre arbetsmiljö vid montage
– Minskat emballage

 

 

 

 

Share This