Välj en sida

När paret Göte och Lizzie Norberg i Björna avled 2009 fick idrottsföreningen i byn ärva allt. Det möjliggjorde byggnationen av Björnahallen, en allaktivitetshall med inriktning på futsal och innebandy. All belysning i den moderna hallen kommer från Cebe Belysning.

Paret Norberg bodde i Björna, som ligger cirka 36 kilometer från Örnsköldsvik. Göte var affärsman och hade bland annat en pälsverkstad samt en sportaffär. Han var också engagerad i den lokala klubben Björna IF. Men det kom ändå som ett oväntat glädjebesked för den lilla klubben att de efter parets död fått ärva precis allt, fastigheter, konst och allt som hör en sportaffär till. Det totala värdet på tillgångarna uppgick till närmare 20 miljoner kronor.

Sponsring av ungdomsidrotten

Björna IF är en klubb med cirka 260 aktiva, inom bland annat fotboll, simning och längdskidåkning. Efter att man fått vetskap om arvet lät klubben bygga en ny fotbollsplan med konstgräs och man började även planera för att bygga en allaktivitetshall, med inriktning på futsal (inomhusfotboll) och innebandy. AB Björna Industrier fick uppdraget att ansvara för projektet.
– Vi blev kontaktade av Leif Wallrud, som är projektledare på Björna Industrier och håller i ventilation, el och rör. Han berättade om projektet och vi blev intresserade. Vi började med att, innan bygget startat, ta fram underlag för montagedelen och ett budgetpris för elinstallationen. Då det här är en hall som kommer användas av hela kommunens ungdomar så ville vi också vara med och bidra som en form av sponsring till ungdomsidrotten i Björna och Örnsköldsviks kommun. Därför räknade vi med mycket låga marginaler och ingen större vinst på projektet, säger Patrik Andersson, enhetschef på Eitech Örnsköldsvik.

Bra kunnande

KNX-panel för manövrering av belysningen.

När det var klart att Eitech fått uppdraget att installera all el och belysning tog man in offerter från olika leverantörer och grossister.
– Vi valde Elektroskandia som leverantör av såväl elmateriel som belysning. De är vårt förstahandsval, Elektroskandia i Örnsköldsvik ger oss bra service och de har stort kunnande i butiken. De tog fram en bra belysningslösning som uppfyllde alla kraven och det till rätt pris, säger Patrik Andersson.

Bland kraven märktes att det för belysningen i hallen skulle vara en DALI-styrd belysning med möjlighet att ställa in tre olika luxvärden/ljusnivåer beroende på aktivitet i hallen.
– Vi fick underlag och talade med vår belysningsavdelning som kom med förslag på lämplig belysning och även gjorde ljusberäkningar och projekterade, säger Magnus Grundström, utesäljare på Elektroskandia.

Bästa idrottshallen i området

Armaturen Altum, en industriarmatur med hög verkningsgrad och prestanda.

Förutom Magnus Grundström var Elektroskandias innesäljare Ulf Fahlgren och ljusdesigner Kajsa Larsson främst inblandade i projektet.
– Från början var det vår ljusdesigner Olivia Hellsvik som byggde upp projektet, men när hon gick på mammaledighet tog jag över, säger Kajsa Larsson. För belysningen i hallen valdes armaturen Altum, som i samband med att projekteringen skulle revideras just hade lanserats. Altum är en industriarmatur med snygg design och hög verkningsgrad och prestanda, dessutom har den lägre bländtal vilket ger en mer komfortabel ljusmiljö. Samtidigt ger den rätt mängd ljus för att klara kraven för sporthallar.
Totalt installerades 54 st Altum i hallen. Armaturerna är pendlade ner från betongtaket och ligger i liv som infällda i undertaket. Även all annan belysning i hallen kommer från Cebe Belysning.
– Belysningen i hallen blev mycket bra. Det är en styrka att Elektroskandia kan hjälpa oss med förslag, projektering och belysningsberäkning, säger Patrik Andersson och fortsätter:
– I månadsskiftet maj juni avslutades vår elentreprenad. Allt har fungerat bra och vi har haft ett gott samarbete med alla övriga entreprenörer inblandade i projektet. De klarade också att hålla budgeten vilket är lite unikt i den här typen av byggprojekt. Det är roligt att vi fick möjlighet att vara med i byggnationen av den klart bästa idrottshallen i Ö-vik-området.

 

Share This