Välj en sida

I början av december slogs portarna upp till Alcatraz – Luleås nya upplevelsecenter. Elektroskandia har levererat all belysning till de 10 000 kvm stora lokalerna. 13 olika modeller av Cebe-armaturer har använts för att ge optimalt ljus vid de olika aktivitetsområdena.

Alcatraz är en jättesatsning och upplevelsecentret är på många sätt unikt i Sverige. Bakom projektet står hotellentreprenörerna Stefan Karlsson och Mathias Eriksson.
– Vi kom på idén till Alcatraz för tre år sen. Bakgrunden var att vi tyckte det fanns dåligt med inomhusaktiviteter här i norrbotten. För att få inspiration åkte jag och Stefan Karlsson runt i världen till olika nöjesanläggningar. Vi plockade ut godbitarna och resultatet blev Alcatraz, berättar Mathias Eriksson.

 

Aktiviteter för alla

I paintballhallen krigar det om guldtåget. Det gamla ångloket och vagnen är inköpta från järnvägsmuséet i Luleå.

I de 10 000 kvm stora lokalerna finns det bland annat gokart, paintball, laserdome, bowling, arkadhall, minigolf, shuffleboard, biljard och simulatorrum med den senaste VR-tekniken. Dessutom ett stort spa, olika restaurangkoncept, barer och konferensrum.
– Ja, här ska finnas möjlighet till aktiviteter för de flesta smakriktningar och vi räknar att vår målgrupp är i åldersspannet 10 till 80 år. Alcatraz ska passa allt ifrån barnfamiljer och kompisgäng till företag och föreningar, säger Mathias Eriksson.

 

Kort byggtid

För drygt ett år sedan började ombyggnaden av lokalerna, där tidigare Axfood och Contakten hade sitt centrallager. El-Trion tog hem anbudet att projektera och installera kraft, el, tele och belysning.
– Den stora utmaningen i det här projektet var tiden. Byggtiden var kort och allt blåstes ur lokalerna. För att hinna med fick vi sen konstruera och installera samtidigt som det byggdes, säger Roger Öqvist på El-trion och fortsätter:
– När det gällde belysningen kontaktade vi Elektroskandia. De är bra på belysning, ger förslag på armaturer och kan även hjälpa till med projektering. Det är mycket värdefullt med denna service, speciellt om det är snäva tidsramar.

Ansvarig för projektet på Elektroskandia var utesäljaren Mattias Lövgren.
– Det här har varit ett roligt och annorlunda projekt att jobba med. Det visar på ett bra sätt bredden i vårt belysningsortiment och vår styrka att kunna supporta installatören med projektering. Till att börja med fick vi en kravspecifikation att utgå ifrån, det gällde allt ifrån rätt lux i de olika utrymmena, till färger, styrning etc., säger Mattias Lövgren.

 

Elektroskandia levererar såväl ute- som inomhusbelysning till Alcatraz. Foto: Fredrik Eriksson.

Cebe projekterade

Med utgångspunkt från ritningar och ramhandlingar tog Annika Sjöö, ljusdesigner på Cebe Belysning, fram förslag på armaturer samt gjorde armaturskisser och belysningsberäkningar.
– Vi lämnade ett komplett förslag med all belysning för såväl allmänna utrymmen som vid de olika attraktionerna. Totalt var det fråga om 13 olika modeller ur Cebe-programmet och drygt 500 armaturer. Det kompletterades med Kamic nödljus och Esylux sensorer, säger Annika Sjöö.

All belysning i lokalerna är DALI-styrd och programmeringen av DALI-anläggningen utfördes av Fredrik Vinblad von Walter, butiksansvarig på Elektroskandia i Piteå. Den 9:e december invigdes så Alcatraz, helt enligt planerna.
– Vi är mycket nöjda med belysningen. Den är en viktig del av helhetsupplevelsen på Alcatraz. Det har blivit superbra, avslutar Mathias Eriksson.

 

Bland de Cebe-armaturer som finns installerade på Alcatraz märks bland annat:
– Veldi Pro
– Indy XL
– ICE44
– Lentus II XL
– D200 LED

Share This