Välj en sida

I samband med att Arla i Östersund nu börjar producera hushållsost har man investerat 25 miljoner kronor i mejeriet. Vid renoveringen av lokalerna bytte man bland annat ut belysningen. Med ny belysning från Cebe är resultatet ljust, fräscht och samtidigt mer energieffektivt än tidigare.

Efterfrågan på lokalproducerat ökar och Arla beslutade därför att börja producera hushållsost gjord på mjölk från Jämtland, vid mejeriet i Östersund. Sedan tidigare tillverkas Familjefavoriterna Jämtgård, Storsjö, Edamer och Gouda i Östersund. Mjölken till den nya jämtländska hushållsosten kommer från Jämtlands cirka 100 Arlagårdar.
– Vi har byggt upp den nya produktionslinjen i en av våra befintliga lokaler som tidigare användes för fyllning av mjölk, fil, yoghurt och grädde i tetrapaket. De senaste åren har den dock stått outnyttjad och mest används som förråd och lager. För att anpassa lokalen till modern produktion lät vi göra en totalrenovering under det senaste halvåret, säger Odd Holtan, underhållschef på Arla Östersund.

8 meter i takhöjd

Ansvarig för alla elinstallationer i samband med renoveringen var Nordins El, som Arla samarbetat med i många år.
– Arla ringde oss och ville bland annat ha förslag på ny belysning i lokalerna. Jag kontaktade då Jessica Vurestedt på Elektroskandia för att vi tillsammans skulle kunna titta på förutsättningarna och se vilka belysningsarmaturer som skulle fungera bäst. Vi har ett nära samarbete med Elektroskandia, de är proffsiga, leveranserna fungerar jättebra och de är bra på belysning. Därför var det naturligt att jag kontaktade dem, säger Peter Nordström på Nordins El.

Produktionslokalerna är på totalt cirka 750 kvm och väldigt fina, med 8 meter i takhöjd i en del och stora panorama-fönster genom vilka man har utsikt över Storsjön och fjällen.
– Vi tittade på lokalerna och planritningarna samt gick igenom vilka krav Arla hade på belysningen, säger Jessica Vurestedt, belysningsinformatör på Cebe Belysning Elektroskandia.

Högkvalitativ LED-armatur

Därefter gick Jessica igenom ritningarna och förutsättningarna tillsammans med Elektroskandias ljusdesigner Annika Sjöö, som gjorde belysningsberäkningar, och tillsammans tog de fram förslag på lämplig belysning.
– För tillverkningshallen, där det är 8 meter i takhöjd, valde vi armaturen ESTA 50 som är en högkvalitativ, robust LED-industriarmatur i pressgjuten aluminium. Armaturen levereras med överkopplingsplintar vid vardera gavel i armaturstommen. Samtliga LED-komponenter är monterade på en nedhängande innerdel för att förenkla installationen, säger Jessica Vurestedt.

Spar energi

Totalt installerades ett 80-tal Cebe-armaturer i lokalerna. Förutom ESTA monterades även armaturerna Opal LED Bas 4000K och ICE44 XL, vid de delar av lokalerna med lägre i tak.
– Vi är mycket nöjda med belysningen. Det är ljust och fint och då det är LED så sparar vi också energi. Utvecklingen av LED-belysning har verkligen gått framåt och ljustemperaturen är nu bra jämfört med den första generationens LED, säger Odd Holtan.

I början av sommaren togs den nya produktionslokalen i bruk och man kunde börja att trimma in personal och utrustning. I och med investeringen har Arla Östersund nu en kapacitet att producera upp till 1000 ton hushållsost per år.

.

Share This