Utomhusbelysningen vid STF Kebnekaise Fjällstation blåste sönder och det var svårt att få tag i reservdelar. För bästa funktion, design och energieffektivitet valde Ramnelius El att ersätta de gamla armaturerna med Place LED från Cebe Belysning.

Mitt ute i vildmarken, på kalfjället i Norra Lappland, ligger STF Kebnekaise Fjällstation. Anläggningen består av huvudbyggnaden, fyra annex, servcehus och en personalbyggnad.

– Vi gör mycket jobb åt STF , både vid Kebnekaise Fjällstation och Abisko Fjällstation, säger Åke Ramnelius, Ramnelius El. I år har vi varit uppe och arbetat vid Kebnekaise Fjällstation tre-fyra gånger, förra året gjorde vi om köket och innan dess renoverat annexen. Det är alltid någor projekt här varje år och anläggningen växer.

Blåste bort

Platschef på STF Kebnekaise Fjällstation är Marit Sarri.

– Då det är mörkt en stor del av dygnet vintertid är det viktigt med bra utomhusbelysning mellan husen. Vi hade gammal kvicksilverbelysning, åtta armaturer med kinahattar på stolpar. Det kan ju blåsa rätt bra här emellanåt och kinahattarna blåste bort ibland och fick ersättas. Till slut kunde inte installatören få tag på reservdelar och vi beslöt då att uppgradera till ny belysning, säger Marit Sarri.

Tredje generationen

Ramnelius El är 65 år och företaget drivs nu i tredje generation av Åke Ramnelius. Även Åkes far och farfar gjorde jobb på fjällstationen och man har även en lång historik med Elektroskandia.

– Vi har samarbetat med Elektroskandia så länge jag kan minnas. De är en rikstäckande grossist och vi får snabba leveranser från deras centrallager. Det var därför naturligt för mig att kontakta Elektroskandia och deras belysningsinformatör Conny Wallmark för att se vad de kunde erbjuda för lämpliga nya armaturer, säger Åke Ramnelius.

 

Place – en allround stolparmatur

– Jag föreslog vår Cebe-armatur Place LED 27W. Det är en modern allround stolparmatur med estetisk design som ofta används för att ersätta befintlig belysning till ny modern. Place är väl avbländad, energieffektiv och används i olika miljöer som till exempel parker, parkeringsplatser och andra offentliga utrymmen, säger Conny Wallmark.

I april monterade Ramnelius El de nya Place-armaturerna på de befintliga stolparna vid STF Kebnekaise Fjällstation.

– Resultatet har blivit mycket bra. Place ger bra ljus, har snygg design och är energieffektiv. I och med att det är LED behöver man inte heller byta ljuskällor framöver vilket är ett stort plus underhållsmässigt, säger Marit Sarri.

 

Saker du kanske inte visste om STF Kebnekaise Fjällstation

– Fjällstationen ligger 19 km från närmaste bilväg vid Nikkaluokta. Hit tar man sig med skoter, helikopter, åker skidor eller sommartid vandrar.

– Den första byggnaden uppfördes 1907. Mycket byggdes sedan ut mellan 1920 och 1940. Därefter har anläggningen växt med åren. Idag består fjällstationen av en huvudbyggnad, fyra annex, ett servicehus och en personalbyggnad.

– Intresset för fjällturism växer och i år räknar man med att ha 3 000 gästnätter vintertid och 30 000 gästnätter sommartid. Totalt har anläggningen 220 sängplatser.

– Man har cirka 180 matgäster i restaurangen varje kväll.

– Fjällstationens guider tar 50 personer till topptur på Kebnekaise (2106 meter över havet) varje dag.

– Personalen uppgår till mellan 25 till 60 personer beroende på säsong.

– Logistiken kring mat och andra förnödenheter är väl utvecklad. Inför sommaren transporterar man upp mellan 15-20 ton mat, med skoter och pistmaskin till fjällstationen.

Share This