Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna i Gävle byter kontinuerligt ut belysning vid sina fastigheter, dels för att spara energi och dels för att öka tryggheten. För utomhusbelysning i sina bostadsområden har man bland annat valt Cebe-armaturen Place.

– Vi har jobbat länge med att förnya vår belysning. Det blir mer och mer LED och vi byter ut belysning för mellan 3 och 5 miljoner kronor per år. Vi byter belysning inne i fastigheterna i trapphus, källare, vindar och utomhus på gång- och cykelvägar, parker och parkeringar etc, säger Leif Hammarberg, projektledare EL på AB Gavlegårdarna Gävle.

1 200 fastigheter

Gavlegårdarna har totalt cirka 15 000 lägenheter i 1 200 fastigheter.

– För att energieffektivisera går vi över till LED men vi utökar också med mer belysning utomhus för att öka tryggheten i våra områden. Vi har varje år en enkätundersökning bland våra hyresgäster och här har det framkommit att de vill ha ökad trygghet och mer belysning ute, säger Leif Hammarberg.

Midroc i Gävle har avtal med Gavlegårdarna sedan flera år tillbaka och även avtal med Elektroskandia.

– De hade en hel del kvicksilverlampor tidigare. Nu byter de till LED på hela områden. Vi brukar använda Cebe-armaturer från Elektroskandia. De har ett brett sortiment och deras armaturer är prisvärda, säger Peter Bergman, avdelningschef Service Midroc Gävle.

”När vi nu byter till ny utomhusbelysning för Gavlegårdarna är det Place som gäller”

Gått in för armaturen Place

Utomhus har man tidigare använt Cebe-armaturen Ray men nu har man gått in för armaturen Place istället.

– Vi har en hel del träffar med Elektroskandia och deras belysningsinformatör Peter Malm och säljaren Mattias Dahl. De kommer ut till oss och visar nyheter och vi får ofta prova armaturer. Bland våra krav på en armatur märks att den ska vara funktionell och hållbar i längden samtidigt som den måste ha en bra design. Vi fastnade direkt för Place när den presenterades. Förutom att den uppfyller alla krav så har den en nattsänkningsfunktion som är mycket bra. Man kan dimra belysningen ned till 50 procent, och det märks knappt. När vi byter från kvicksilver till LED och Place kommer vi ner från 125W till 28W, vilket ger en stor energibesparing. Det ger oss en kort pay-off tid. Samtidigt betyder bytet till LED också minskat underhåll då vi slipper byta ljuskällor, säger Leif Hammarberg.

 

 

Inbyggd nattsänkning

– När vi nu byter till ny utomhusbelysning för Gavlegårdarna är det Place som gäller. Bland fördelarna med armaturen är bland annat att den är smidig och gör sig bra på kortare stolpar, har bra ljusspridning och inbyggd nattsänkning. Nattsänkningen är förinställd och vi behöver inte göra något. Och även om armaturerna i ett område sätts upp vid olika tider så rättar de in sig efter varandra, vilket gör det hela enkelt. Sen är de också enkla att installera med förmonterad kabel, säger Peter Bergman.

Place monteras vid gång- och cyklevägar, parker, parkeringar.

– Vi har nu satt upp Place på fyra områden här i stan. Nu närmast är det på gång att vi ska sätta upp 79 st Place vid Kristinaplan. Armaturen har allt som krävs och vi ser det som en fördel att gå in för en typ då det blir enhetligt i våra bostadsområden, säger Leif Hammarberg.

Share This