Välj en sida

I och med omfattningen på arbetet vid renoveringen av Franzenskolan i Härnösand gällde det att hitta tidsbesparande lösningar. Tack vare att Elektroskandia kunde leverera armaturer med förmonterade sladdställ och kontakter kan installationen genomföras på rekordtid.

Franzenskolan har varit stängd i drygt tio år och nu renoveras den för att öppnas igen nu till hösten för årskurs 7-9.

– Vi ansvarar för all elinstallation på Franzenskolan och det ska vara klart för inflyttning 1 juli. Det är en mycket omfattande renovering och för vår del började arbetet förra sommaren då vi rev ut alla gamla installationer i den 6 000 kvadratmeter stora skolan. Det enda som var något att spara var ventilationen. Det här är ett stort projekt för oss och därför gäller det att jobba smart. Normalt är vi inte intresserade av så här stora jobb men tack vare ett långt samarbete med Anders Skogströms JASAB och en välsmord tidplan klev vi på tåget, som hittills hållit tidtabellen, säger Robert Larsson på Säbrå El.

Energieffektiv belysning

Säbrå El har samarbetat med Elektroskandias säljare Johan Öhrn i många år och därför var det honom man kontaktade för att på ett tidigt stadie gå igenom projektet.

– Vi tittade över hela projektet och vad det skulle krävas för materiel. När det gällde belysning var det fråga om såväl interiör- som exteriörbelysning till skolan. Ett av kraven var att det skulle vara energieffektiv belysning. Med utgångspunkt från kundens önskemål och ritningarna på byggnaden projekterade vår ljusdesigner Caroline Caesar hela belysningsanläggningen, säger Johan Öhrn.

Totalt handlade det om cirka 2000 nya belysningsarmaturer som skulle installeras i skolan.

– Då det var väldigt stort antal som skulle installeras frågade jag Johan vad det fanns för möjligheter att Elektroskandia skulle kunna förmontera kablar, för att på så sätt spara installationstid och effektivisera projektet, säger Robert Larsson.

Förmontering

Vid Elektroskandias projektmontering i Örebro arbetar man allt mer med förmontering på armaturer av till exempel snabbkopplingar, sladdställ, ljuskällor och fästen. Det ingår i företagets standardtjänster och görs efter kundernas önskemål.

– Att få armaturen förmonterad sparar mycket mer i tid än det kostar så det lönar sig verkligen. Inte minst när det gäller så här stort antal armaturer, säger Johan Öhrn.

Johan Öhrn tog kontakt med Elektroskandias kundtjänst, som administrerar den här typen av tjänster.

– Vi på Kundtjänst hjälper till med de olika logistiktjänsterna och fungerar som en kanal mellan kund och montering. När vi skrivit ordern skickar vi den till monteringen med information om hur armaturerna ska kopplas. Vi har sedan tät kontakt med samordnarna på projektpackningen för att följa ordern och kunna upplysa kunden om leveranstider m.m., säger Anna Knutsson, innesäljare/order på Elektroskandias kundtjänst.

Belysning från Cebe

Till projektet valdes flera olika belysningsarmaturer från Cebe. Av dessa var det totalt cirka 50 klassrum och grupprum som skulle förses med belysning från Elektroskandias skolkoncept, med DALI-styrning och frånvaro- och dagsljussensorer. Här valdes armaturen Veldi, som är en infälld opalskiva som läggs in i bärverket i undertaket och som tavelbelysning valdes Box Skol.

– Vi monterade sladdställ med Wago-kontakter och handon på cirka 700 armaturer och på nedpendlade armaturer monterade vi vajerupphäng. Vi positionsmärkte även alla armaturer per rum. Ordern delades också upp efter leveransdatum så vi kunde leverera i den takt installatören önskade. Vi började leverera i december och det är inte slut ännu, säger Anna Knutsson.

– Hittills har vi installerat ungefär två tredjedelar av all belysning och det har gått jättebra. Tack vare förmonteringen sätter vi upp 32 armaturer i en aula på en och en halv timme, vilket måste vara lite av ett rekord. På det här sättet sparar vi mycket tid, säkert 10 timmars arbete per rum, säger Robert Larsson.

EBL-listor spar tid

För att underlätta arbetet ytterligare har Elektroskandia tagit fram en EBL-lista för projektet till Säbrå El.

– Vi har valt ut alla montagedetaljer vi ska använda och kommit överens om priser. Sen har Elektroskandia tagit fram en EBL-listan över allt material. Det gör att vi slipper ödsla tid på att leta fram rätt produkter varje gång vi ska beställa. Allt finns i EBL-listan. Vi har den överskådligt i en pärm på arbetsplatsen. Här kan vi snabbt få fram det material vi behöver, vi skannar från pärmen med en läsplatta och beställer via Elektroskandias e-handel. Ett smidigt system som gör att vi även här sparar tid, avslutar Robert Larsson.

Share This