Välj en sida

Elektroskandia har avtal med Riksbyggen och företagen har samarbetat under flera år, framför allt då det gäller leverans av Cylinda vitvaror. Riksbyggen Norrrköping har utökat samarbetet till att gälla även belysningsarmaturer då de nu börjat installera belysning hos sina kunder.

Riksbyggen utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder.

Vill utvecklas inom energibesparing

– Vi har ett centralt avtal med Elektroskandia. Tidigare har det mest gällt leveranser av Cylinda vitvaror till fastigheter. Efterfrågan  hos bostadsrättsföreningar på installation av ny belysning är dock något som ökat de senaste åren. Man vill ha modern, energieffektiv belysning för bättre ljus och bättre ekonomi. Vi vill utvecklas inom energibesparing och sedan ett par år har vi därför egen personal som installerar belysning. Vi har hittat en nisch där vi är konkurrenskraftiga samtidigt som vi har bra support från Elektroskandia, säger Mats Fredriksson, verksamhetschef Energi på Riksbyggen i Norrköping.

Hög kvalitet och bra pris

– Vid varje projekt tar vi givetvis in offerter från flera olika belysningsleverantörer, men oftast blir det Elektroskandia. Med deras eget fabrikat Cebe ligger de bra till i pris samtidigt som det är hög kvalitet, säger Daniel Carlsson, installatör på Riksbyggen i Norrköping.

– Vi jämför alltid armaturers pris, funktion, utseende etc. Samtidigt är det viktigt för oss att arbeta med stabila leverantörer, som vi vet finns kvar på marknaden och som kan ge support, framhåller Mats Fredriksson.

Ett aktuellt projekt är installation av nya trapphusarmaturer till bostadsrättsföreningen Strömtrappan i Norrköping. Tidigare krävdes det ofta byte av ljuskällor och all service kostade en hel del för föreningen.

– Dessutom hade de befintliga lysrörsarmaturerna akustikstyrning som inte fungerade, så det lyste väldigt mycket i onödan. Kablarna i många av armaturerna hade också blivit brända så det kändes inte säkert för de som skulle skötte servicen. Dessutom hade plasten torkat, så en del armaturer ramlade sönder när man skulle byta ljuskällor, säger Mats Fredriksson.

Spara energi och sänka servicekostnader

Riksbyggen kontaktade Elektroskandia för att få förslag på ny belysning.
– Genom att byta till ny belysning ville man få ner servicekostnaderna och samtidigt kunna spara energi. Vi gjorde därför en energikalkyl, som visade att de genom att byta till den nya belysning som vi föreslog skulle göra en energibesparing på hela 62 procent, säger Michael Berlin, teknisk innesäljare på Elektroskandia.

Det här tyckte föreningen lät som en bra lösning och man accepterade Elektroskandias förslag. Armaturen som valdes var Helios 20+30W sensor med grundljus, av fabrikat Cebe. Det är en robust tak- eller väggarmatur i stålplåt med en slagtålig kupa av opal akryl, LED, kapslingsklass IP44, med inbyggd microvågsensor. Totalt installerades 69 st Helios-armaturer i brf Strömtrappan.

– Funktionen är så att armaturerna alltid har ett grundljus på 10 procent men så fort en person närmar sig så tänds den upp helt. Föreningen kommer göra en jätteenergibesparing i och med detta och kommer tjäna in det här bytet rätt så fort. Vi gjorde installationen i början av året och brf Strömtrappan är väldigt nöjda med resultatet, säger Daniel Carlsson.

Efter detta har Elektroskandia levererat såväl inom- som utomhusbelysning till en del andra projekt för Riksbyggen Norrköping och mycket mera är på gång framöver.

– Det finns mycket gammal belysning som behöver bytas ut i fastigheter. Just nu håller vi på att titta vår största bostadsrättsförening i Norrköping. Här gäller det cirka 100 trapphus och 1000 armaturer, avslutar Mats Fredriksson.

Share This