Välj en sida

Vattenfall genomför nu ett stort projekt där man förnyar belysningen på samtliga kraftstationer runt om i landet. Målsättningen med mångmiljonprojektet är att energieffektivisera och bidra till en bättre miljö, få lägre kostnader och att förbättra arbetsmiljön. Ett bra exempel på det senare är det ljustak med LED-plattor som monterats i kontrollrummet vid Stornorrfors kraftstation.

– Våra kraftstationer har några år på nacken, en del är byggda för 20-30 år sen medan andra är 100 år gamla och vi har tidigare inte gjort så mycket åt belysningen, berättar Magnus Konradsson, projektledare på Vattenfall. I samband med EU-direktiven som innebär begränsningar när det gäller användandet av ljuskällor av typen högtrycksnatrium och metallhalogen samt förbud av kvicksilverlampor framkom att en väldigt stor del av ljuskällorna i våra kraftstationer ej längre uppfyllde kraven. Det var det här som triggade igång projektet.

Helhetsgrepp över belysningen

– Vi ville ta ett helhetsgrepp så att vi har belysning som håller i minst 25 år till. Vi drog därför igång det här projektet, där vi byter ut belysning som ej uppfyller EU-kraven och även annan belysning som bara beräknas hålla i 5-10 år till. Målsättningen är att energieffektivisera och bidra till en bättre miljö för den kommande generationen, minska driftkostnader och att förbättra arbetsmiljön på våra kraftstationer. Vi går igenom 8 till 12 kraftstationer per år och räknar med att vara klara till 2020, säger Magnus Konradsson.

Stornorrfors kraftverk, kontrollrum med belysning från Elektroskandia. Fr v: elektriker Sebastian Häggström , elkonsult Ing-Marie Eriksson

Stornorrfors kraftverk, kontrollrum med belysning från Elektroskandia. Fr v: elektriker Sebastian Häggström, elkonsult Ing-Marie Eriksson

Ansvarig konsult för att gå igenom belysningen på alla Vattenfalls kraftstationer och genomföra förnyelsen är Ing-Marie Eriksson, elkonsult på Eltekniska Ingenjörsbyrån i Sundsvall AB.
– Jag började med det här uppdraget 2014. Totalt ska 50 kraftstationer gås igenom, hittills har vi gjort 27. På dessa har vi bytt ut närmare 20 000 armaturer! Det har varit mycket ljuskällor av typ kvicksilver och natrium, men även ineffektiv lysrörsbelysning och dålig belysning på grund av fel armaturer på fel ställen. Och framför allt så har belysningen inte underhållits, så det var verkligen hög tid att göra detta, säger Ing-Marie Eriksson.

Handplockar armaturer

Ing-Marie Eriksson har en budget att hålla och hennes uppdrag är att leverera bra ljus. Hon handplockar därför lämpliga armaturer till varje kraftstation. Ett projekt som var lite speciellt var belysningen till kontrollrummet i Stornorrfors kraftstation. Anläggningen ligger vid Umeälven och producerar mest el av alla Sveriges vattenkraftverk.
– Kontrollrummet ligger under jord och det finns med andra ord inget dagsljusinsläpp. Jag upplevde också rummet som rörigt med pendlade armaturer. Samtidigt såg jag en potential i rummet som är väldigt speciellt och vackert. Det är cirka 135 kvadratmeter stort och har ett lutande tak med mellan 5 meters och 2,40 meters takhöjd. Jag tyckte det skulle gå att göra något roligare här, säger Ing-Marie Eriksson.

”Totalt ska 50 kraftstationer gås igenom, hittills har vi gjort 27. På dessa har vi bytt ut närmare 20 000 armaturer!”

Illusion av dagsljus

Idén blev att placera LED-plattor i taket för att ge en illusion av dagsljus.
– Jag tittade runt på marknaden för att jämföra prestanda och priser på olika LED-plattor. Valet blev armaturen Smart Opal, som precis hade lanserats av Elektroskandia Belysning. De hade bra pris och uppfyllde även alla övriga krav. Jag jobbar en hel del med Elektroskandia då de är bra på belysning och på att leverera i tid. Belysningsinformatören Jessica Vurestedt är den som kontinuerligt besöker oss och informerar om Elektroskandias armaturer samt vilka nyheter som Elektroskandia Belysning lanserar, säger Ing-Marie Eriksson.

Stornorrfors kraftverk, kontrollrum med belysning från Elektroskandia. Sten Oscarsson, Vattenfall.

Stornorrfors kraftverk, kontrollrum med belysning från Elektroskandia. Sten Oscarsson, Vattenfall.

Belysningsinstallationen vid Stornorrfors kraftstation utfördes av Caverion. I kontrollrummets tak installerades 32 st Smart Opal LED 600×600 och i trappan installerades 7 st Smart Opal LED 300×300. DALI-styrning via en enda panel, där man programmerat fyra ljusscenarier samt dimbart.
– Vi hade ett litet tidsfönster under vilket vi skulle utföra installationen i kontrollrummet på. Därför hade Elektroskandia försett armaturerna med Winsta snabbkoppling, vilket snabbade på vårt arbete. Det gick smidigt att installera, det var bara att lyfta bort en platta i taket och ersätta med en Smart Opal och jacka i snabbkopplingen, säger Niklas Johannesson på Caverion och fortsätter:
kontrollrum 4_1200– De 32 armaturerna sitter placerade som i två stora fyrkanter på 4,5 meters höjd, över driftpersonalens arbetsplatser. Tidigare var det här ganska grumligt ljus och inte den bästa miljön att arbeta i. Nu är det en jättestor skillnad och personalen tyckte det blev ett bra lyft. Nu får man lite känsla av att det är ljusinsläpp från två takfönster.

Energibesparing

Tidigare var det en varierad ljusstyrka på mellan 90-600 lux. Nu är det en jämnhet på 900 lux över hela lokalen och man kan sänka ned den till 500 lux.
– Den nya belysningen i kontrollrummet innebär även besparingar för Vattenfall. Den gamla belysningen hade en installerad effekt på 3000W, nu är vi nere på 2000W. En besparing på 33 procent med andra ord. Dessutom innebär den nya belysningen minskade underhållskostnader samt att man inte behöver byta ut lysrör, säger Ing-Marie Eriksson.

Share This